Hovädzí guláš z močingu podľa môjho dedka.
Koľko to trvá
3-4 hodiny. Je to pomalé varenie.
Ako sa to robí
Nakrájajte toľko cibule, koľko máte mäsa. Dajte ju na olej a opekajte do hneda. Pridajte lyžicu červenej papriky, zamiešajte a rýchlo pridajte na väčšie kusy nakrájaný močing (po česky kližka).
Opečte spolu s cibuľou, posoľte, pridajte čierne korenie, rascu a zalejte vývarom, alebo vodou po vrch mäsa.
Duste na veľmi malom plameni 2 hodiny. Pridajte majoránku a cesnak a duste ďalšiu aspoň hodinu, kým nie je mäso úplne mäkké tak, že pustilo želatínu a cibuľa sa rozvarila tak, že zahustila omáčku.
Finta
Cibuľa by mala byť úplne hnedá, aby čo najviac pustila vodu. Kľudne pridajte k cibuli aj lyžicu paradajkového pretlaku.
Nákupný zoznam
1 kg močingu, 5 veľkých cibulí, červená paprika, korenie, soľ rasca, 3 strúčky cesnaku, majoránka, 1-1,5 l vývaru, alebo vody. Prípadne malý paradajkový pretlak.