Jedlo s vývarom je neopakovateľné a stojí za námahu.
Najprv pečenie:
1 kilo hovädzích rebier, nakrájaná zelenina – 1 veľká mrkva, petržlen pol celeru, celé čierne korenie, soľ, bobkový list.
Pečieme asi hodinu na 180 stupňov. Občas premiešame.
Potom varenie:
Dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a varíme na veľmi miernom plameni 5 hodín. Občas zoberieme penu.
Scedíme a necháme úplne vychladnúť.
Nakoniec čistenie:
Pol kila mletého predného hovädzieho mäsa osolíme, okoreníme, pridáme koreňovú zeleninu – 2-3 mrkvy, 2 petržlen, pol celeru, tymián, rozmarín. Premiešame rukami.
Do mäsa pridáme 5 trochu našľahaných bielok. Spracujeme rukami.
Masu vložíme do vývaru a necháme ťahať pod bodom varu 2 hodiny.
Precedíme a podávame.
Vývar zmrazte a používajte na polievky, omáčky a na podlievanie hovädzieho masa.
Finta
Je to dvojdňová piplačka. Ale len ak máte naozajstný vývar, spoznáte dokonalú chuť.
Nákupný zoznam
1 kg hovädzích rebier, mrkva, petržlen, celer, pol kila predného hovädzieho mäsa pomletého, 5 bielok, tymián, rozmarín, čierne a nové korenie, bobkový list, soľ