Zahreje a zasýti. Prekvapivo jednoduchá polievka. Pre slabších jedákov aj ako hlavné jedlo.
Koľko to trvá
Hodinu
Ako sa to robí
4 veľké cibule nakrájame na tenké polmesiačiky a dáme na roztopenú polovicu masla. Posolíme, pridáme trochu bieleho koreňa a dusíme prikryté asi 50 minút, občas zamiešame.
Zaprášime lyžicou hladkej múky, necháme popražiť. Vlejeme 1, 1-5 litra vývaru, necháme povariť a pridáme bagety so syrom.
Kúsky bieleho pečiva – bagety, alebo rohlíka – opečieme nasucho. Na každý kúsok dáme syr – kúsky, alebo nastrúhaný.
Teraz máme 2 možnosti: Na bagety dáme syr, zapečieme v trúbe a dáme na polievku na tanieri.
Alebo dáme opečené bagety na polievku v zapekacej miske, na ne dáme syr a zapečieme 10 minút v trúbe. Tu je lepší nastrúhaný.
Finta
Namiesto vývaru môže byť voda. Ale vývar je lepší.
Nákupný zoznam
4 veľké cibule, 1,5 litra vývaru, soľ, biele korenie, lyžica hladkej múky, bageta, alebo biely rohlík, syr podľa chuti