Jemný ako pavučinka! Veľmi jednoduché!
Koľko to trvá
Max 1,5 hodiny, z toho hodinu pečenie.
Ako sa to robí
Do misy dáme múku a maslo. Rukami spracujeme na čo najmenšie hrudky. Pridáme práškový cukor, kypriaci prášok, 1 vajce, vanilkový cukor a štipku soli. Spracujeme hladké cesto. 2/3 cesta vyvaľkáme na kruh o veľkosti tortovej formy, ktorú použijeme (odporúčam cca 26 cm priemer). Formu vystelieme papierom na pečenie. Cesto prenesieme do formy, popicháme vidličkou a necháme 10 minút zapiecť v trúbe pri 180 stupňoch.
Medzitým pripravíme náplň:
Z troch bielok ušľaháme sneh, 2 šľahačky ušľaháme. 3 vaničky roztierateľného tvarohu dobre vymiešame s kryštálovým cukrom. Pridáme 3 žĺtky, škrob, citrónovú kôru, šťavu z citróna, vanilkový cukor. Dobre prešľaháme. Potom opatrne pridáme šľahačku a sneh z bielok.
Predpečený spodok koláča necháme vychladiť. Zo zvyšku cesta ušúľame šúľok a vytvoríme z neho okraje koláča v tortovej forme asi 3 cm vysoké. Potom vylejeme do formy náplň.
Pečieme na 160 stupňov asi hodinu.
Koláč podávame vychladnutý.
Nákupný zoznam
Na cesto: 150 g hladkej múky, 75 g zmäknutého masla, pol prášku do pečiva, 75 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 1 vajce.
Na náplň: 3 vaničky roztierateľného tvarohu (750 g), 3 vajcia, 2 šľahačky, 150 g kryštálového cukru, 1 citrón, 50 g škrobu, alebo pudingového prášku (vanilkového).