Koľko to trvá
Príprava cca 60 minút, pečenie 25-30 minút
Čo potrebujeme na veľký plech cca 40×30 cm
Na cesto:
225 g Lučiny alebo iného čerstvého syra
225 g mäkkého masla
50 g kryštálového cukru
Nastrúhanú kôru z jedného citróna
malú lyžičku vanilkového extraktu
1/4 lyžičky soli
240 g hladkej múky
Na plnku
150 g nepomletého maku
100 ml sladeného kondenzovaného mlieka
Ako na to
V kastróliku sparíme mak – zalejeme ho vriacou vodou (cca 500 ml) a necháme 30 minút zakrytý.
Medzitým spravíme cesto.
Lučinu vyšľaháme s maslom, cukrom a soľou dohladka. Pridávame múku. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 rovnaké kusy. Každý zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky.
Mak dáme na sporák a pomaly zahrejeme pod bod varu. Zakryjeme, necháme ešte cca 30 minút odpočívať.
Potom zlejeme na hustom site alebo čistom plátne a dobre vyžmýkame. Dáme naspäť do kastrólika, zalejeme kondenzovaným mliekom a trochu povaríme, odparíme prebytočnú tekutinu. Necháme vychladiť.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme 4 kolesá o priemere asi 20 cm a každý potrieme štvrtinou náplne. Každé koleso rozrežeme na 16 klinov a smerom od najširšej časti ich zatočíme do tvaru malých rohlíčkov.
Pracujeme rýchlo.
Poukladáme na pomaslovaný a pomúčený plech, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom necháme ešte asi 30 minút v chladničke. Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút.
Poznámka: rohlíčky môžeme plniť aj orechami, kakaom, čokoládou, škoricou, džemom.
Necháme vychladi