You are currently viewing Veniec Pavlova s jahodami a šľahačkou | Zuzana Machová

Veniec Pavlova s jahodami a šľahačkou | Zuzana Machová

Ľahká ako obláčik.

Čo potrebujeme

Na veniec:

5 bielkov

1 lyžicu studenej vody

300 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

1 kypriaci prášok do pečiva

1 lyžicu jablčného octa

Na plnku

2 šľahačky 40%

šťavu z jedného citróna

350 g jahôd

2 lyžice kryštálového cukru

štamprlík portského vína

Ako na to

Trúbu vyhrejeme na 100 stupňov.

Bielky vyšľaháme tak do polovice tuhosti. Počas šľahania pridáme lyžicu vody, postupne cukor, prášok do pečiva a jablčný ocot. Masa musí byť tuhá, snehovo biela a lesklá.

Lyžicou ju ukladáme v tvare venca na plech vystlaný papierom na pečenie. Hore urobíme lyžicou priehlbinku, aby sa nám tam pekne zmestila šľahačka.

Dáme to trúby vyhriatej na 100 stupňov. Pečieme 90 minút. NEOTVÁRAME. Vypneme a necháme vychladiť, najlepšie cez noc.

Jahody umyjeme, usušíme. Nakrájame na menšie kúsky. Asi 50 g uvaríme s cukrom, citrónovou šťavou a portským, necháme vychladiť.

Na veniec dáme vyšľahanú šľahačku, na ňu kúsky jahôd, polejeme jahodovou zmesou a ozdobíme mätovými lístkami.