You are currently viewing Slávnostné tvarohové slivkové gule s marcipánom a vanilkovým krémom | Zuzana Machová

Slávnostné tvarohové slivkové gule s marcipánom a vanilkovým krémom | Zuzana Machová

Obyčajné jedlo vhodné aj na slávnostný stôl

Koľko to trvá

30 minút max

Čo potrebujeme

240 g masla

300 g hladkej/polohrubej múky

2 vajcia 

60 g hnedého cukru

1 vanilkový cukor

300 g hrudkovitého tvarohu

80 g marcipánu

160 g strúhanky

1 škoricový cukor

štipku soli

12-14 sliviek, (môžeme aj marcipán, kockový cukor alebo nugát)

Na krém

500 ml mlieka

1vanilkový cukor

2-3 lyžice kryštálového cukru

3 žĺtka

1 lyžicu Zlatého klasu

Ako na to

Na doske spracujeme  múku, vajcia, tvaroh, 80 g mäkkého masla, 40 g cukru, vanilkový cukor, sol, môžete pridať marcipán (nemusíte).

Spracujeme cesto, necháme ho pol hodinu odpočinúť v chladničke. Slivky umyjeme, osušíme, odkôstkujeme. Dovnútra dáme kúsok kockového cukru, marcipánu alebo nugátu.

Cesto rozrežeme na 12-14 kúskov (podľa veľkostoi sliviek), vytvoríme guľu so slivkou uprostred a dáme pomaly variť 10 minút vo veľkom hrnci s vodou. Občas opatrne oddelíme od spodku, aby sa nepripálili.

Medzitým dáme na panvicu zvyšok masla, škoricový a vanilkový cukor a opražíme. Uvarené gule vložíme do panvice a opatrne ich obalíme v škoricovej strúhanke.

Vanilkový krém spravíme tak, že uvaríme vanilkový cukor, cca 2-3 lyžice kryštálového cukru, 3 žĺtky, lyžicu Zlatého klasu na riedky krém.

Polejeme ním hotové gule priamo na tanieri.