You are currently viewing Cuketa so šalviou a syrom po provensálsky

Cuketa so šalviou a syrom po provensálsky

Koľko to trvá

hodinu

Čo potrebujeme na 2 porcie

2 čerstvé menšie cukety

100 g syra (najlepšie Gruyere, ale dobrý je aj ementál, či iný tvrdý syr)

50 g rokfortu na posypanie

4 lístky čerstvej šalvie, alebo hrsť sušenej

100 ml šľahačky, alebo smotany

soľ, korenie, muškátový orech

olej na panvicu

Ako na to

Cukety umyjeme, odkrojíme konce, nakrájame na rovnaké kúsky veľké asi 1 cm. Dáme na panvicu, posolíme a udusíme do mäkka asi 10 minút. Ak hrozí, že sa pripáli, trošku podlejte vodou.

Udusené cukety dáme na sito a necháme vykvapkať. Jemne postláčame naberačkou.

Do misy nastrúhame syr, zalejeme šľahačkou, nastrúhame muškátový orech, korenie a nadrobno nakrájanú šalviu. Pridáme odkvapkanú cuketu, zamiešame a dáme do zapekacej misy. Posypeme nastrúhaným rokfortom a pečieme cca 20 minút na 200 stupňov.