You are currently viewing Tenký čokoládový mandľový pomarančový koláč – tart

Tenký čokoládový mandľový pomarančový koláč – tart

Koľko to trvá

Príprava 20 minút, chladenie 1 hodina, pečenie 10-15 minút

Čo potrebujeme

200 g hladkej múky

100 g práškového, alebo jemného kryštálového cukru (ja dávam 50 g)

50 (75) g mletých mandlí

1 štipku soli

170 g studeného masla

1 žĺtok

1 pomaranč, najlepšie bio

150 ml smotany

1 lyžicu masla

140 g horkej čokolády

Ako sa to robí

Múku zmiešame s mandľami, cukrom a soľou. Pridáme na kúsky nakrájané maslo, spravíme drobnú mrvenicu, spojíme jedným žľtkom. Cesto necháme hodinu v chladničke.

Na pomúčenom papieri na pečenie ho rozvaľkáme na tenké koleso o hrúbke asi 2 mm. Ako pomôcku si môžeme koleso nakresliť na papier vopred.

Upečieme na 180 stupňov. Trvá to cca 10-15 minút.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, maslo, smotanu, nastrúhanú kôru z pomaranča a pomarančovú šťavu. Nevaríme, len zohrejeme.

Nalejeme na vychladený koláč, rozotrieme a necháme stuhnúť.

Finta

Pri krájaní sa môže praskať, preto ho nechajte cez noc v chladničke. Cesto chytí šťavu z polevy a bude sa lepšie krájať.