- NOVINKY – ZMESI
- Bezlepkové zmesi
- Grilovanie
- Valentínske darčeky
- Zmesi na pečenie v dóze
- Zmesi na pečenie v sáčku
- Výhodné sety
- Veľká noc
- Školské pečenie
- Posypy, košíčky, karamel
- Zmesi na pečenie koláčov
- Zmesi na pečenie chleba
- Zmesi na pečenie brownies
- Zmesi na pečenie cookies
- Zmesi na pečenie muffinov
- Zmesi na pečenie bábovky
Tenký čokoládový mandľový pomarančový koláč – tart

Koľko to trvá
Príprava 20 minút, chladenie 1 hodina, pečenie 10-15 minút
Čo potrebujeme
200 g hladkej múky
100 g práškového, alebo jemného kryštálového cukru (ja dávam 50 g)
50 (75) g mletých mandlí
1 štipku soli
170 g studeného masla
1 žĺtok
1 pomaranč, najlepšie bio
150 ml smotany
1 lyžicu masla
140 g horkej čokolády
Ako sa to robí
Múku zmiešame s mandľami, cukrom a soľou. Pridáme na kúsky nakrájané maslo, spravíme drobnú mrvenicu, spojíme jedným žľtkom. Cesto necháme hodinu v chladničke.
Na pomúčenom papieri na pečenie ho rozvaľkáme na tenké koleso o hrúbke asi 2 mm. Ako pomôcku si môžeme koleso nakresliť na papier vopred.
Upečieme na 180 stupňov. Trvá to cca 10-15 minút.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, maslo, smotanu, nastrúhanú kôru z pomaranča a pomarančovú šťavu. Nevaríme, len zohrejeme.
Nalejeme na vychladený koláč, rozotrieme a necháme stuhnúť.
Finta
Pri krájaní sa môže praskať, preto ho nechajte cez noc v chladničke. Cesto chytí šťavu z polevy a bude sa lepšie krájať.