Čo potrebujeme (na 6 – 8 plátov – podľa hrúbky)
Na cesto
6 vajec
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 lyžička citrónovej šťavy
120 g hladkej múky
1/2 lyžičky citrónovej kôry
Na krém
6 žĺtkov
150 g kryštálového cukru
100 ml vody
1 maslo
3 lyžice kakaa
1 vanilkový cukor
1 lyžicu rumu
Na karamelovú polevu
100 g cukru
šťavu z polovice citróna
Na čokoládovú polevu – na tortu Štefánia
100 g horkej čokolády
lyžica masla
Na posypanie bokov
2 hrste mletých orechov
Ako na to
Cesto:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.
Trocha cukru nasypeme do bielkov.
Žĺtky vyšľaháme s ostatným cukrom a vanilkovým cukrom, 2 lyžicami vody a lyžicou citrónovej šťavy.
Postupne pridávame múku a nastrúhanú citrónovú kôru.
Z bielkov a trochy cukru vyšľaháme veľmi tuhý sneh.
Obe masy opatrne zmiešame. Rozelíme na 6 – 8 porcií.
Opačnú stranu plechov potrieme maslom a posypeme múkou. Nakreslíme na ne koleso a to potrieme tenkou vrstvou cesta.
Upečieme na 180 stupňov do ružova.
Opakujeme 6-8x.
Krém
Cukor s vodou uvaríme, vznikne sirup.
Žĺtky prešľaháme a vanilkovým cukrom, maslo vyšľaháme v inej mise.
Do žĺtkov lejeme tenkým prúdom za neustáleho šľahania sirup. Vznikne hustý krém. Vlejeme ho do masla, prisypeme kakao a rum.
Na vychladené pláty natierame tenkú vrstvu krému.
Najkrajší plát odložíme na polevu.
Karamelovú polevu spravíme tak, že v kastróliku uvaríme cukor s citrónovou šťavou. Keď začne masa hnednúť, vylejeme na plát, rozotrieme a okamžite krájame pomaslovaným nožom na trojuholníky. Tie oddelíme, aby sa nezlepili a po vychladnutí ich kladieme na tortu.
Krém natrieme aj po bokoch torty. Boky obsypeme mletými orechami.
Pri torte Štefánia natrieme boky krémom, posypeme ich orechami-
Na vrch torty nalejeme čokoládovú polevu, ktorú spravíme tak, že vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a necháme trochu vychladnúť.
Doboška