You are currently viewing Dobošova torta a torta Štefánia

Dobošova torta a torta Štefánia

Čo potrebujeme (na 6 – 8 plátov – podľa hrúbky)

Na cesto

6 vajec

150 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

1 lyžička citrónovej šťavy

120 g hladkej múky

1/2 lyžičky citrónovej kôry

Na krém

6 žĺtkov

150 g kryštálového cukru

100 ml vody

1 maslo

3 lyžice kakaa

1 vanilkový cukor

1 lyžicu rumu

Na karamelovú polevu

100 g cukru

šťavu z polovice citróna

Na čokoládovú polevu – na tortu Štefánia

100 g horkej čokolády

lyžica masla

Na posypanie bokov

2 hrste mletých orechov

Ako na to

Cesto: 

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.

Trocha cukru nasypeme do bielkov.

Žĺtky vyšľaháme s ostatným cukrom a vanilkovým cukrom, 2 lyžicami vody a lyžicou citrónovej šťavy.

Postupne pridávame múku a nastrúhanú citrónovú kôru.

Z bielkov a trochy cukru vyšľaháme veľmi tuhý sneh.

Obe masy opatrne zmiešame. Rozelíme na 6 – 8 porcií.

Opačnú stranu plechov potrieme maslom a posypeme múkou. Nakreslíme na ne koleso a to potrieme tenkou vrstvou cesta.

Upečieme na 180 stupňov do ružova.

Opakujeme 6-8x.

Krém

Cukor s vodou uvaríme, vznikne sirup.

Žĺtky prešľaháme a vanilkovým cukrom, maslo vyšľaháme v inej mise.

Do žĺtkov lejeme tenkým prúdom za neustáleho šľahania sirup. Vznikne hustý krém. Vlejeme ho do masla, prisypeme kakao a rum.

Na vychladené pláty natierame tenkú vrstvu krému. 

Najkrajší plát odložíme na polevu.

Karamelovú polevu spravíme tak, že v kastróliku uvaríme cukor s citrónovou šťavou. Keď začne masa hnednúť, vylejeme na plát, rozotrieme a okamžite krájame pomaslovaným nožom na trojuholníky. Tie oddelíme, aby sa nezlepili a po vychladnutí ich kladieme na tortu.

Krém natrieme aj po bokoch torty. Boky obsypeme mletými orechami.

Pri torte Štefánia natrieme boky krémom, posypeme ich orechami-

Na vrch torty nalejeme čokoládovú polevu, ktorú spravíme tak, že vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a necháme trochu vychladnúť.

Doboška