You are currently viewing Orechová torta s vaječným likérom | Zuzana Machová

Orechová torta s vaječným likérom | Zuzana Machová

Koľko to trvá 30 minút + cca 60 minút pečenie

Čo potrebujeme

Na tortu

6 vajec

5-6 lyžíc kryštálového cukru

3 lyžice hladkej múky

3 kopcovité lyžice mletých orechov alebo mandlí

1 lyžicu kakaa

1 vanilkový cukor

1 prášok do pečiva

Na plnku

800 ml šľahačky 40%, alebo pri 33% aj stužovač

2 lyžice práškového cukru

200 ml vaječného likéru

1 plátok želatiny

Nastrúhanú horkú čokoládu

Ako na to

Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh.

Žĺtky vyšľaháme s cukrom a 6 lyžicami horúcej vody na hustý krém. Pridáme múku, orechy, kakao, opatrne zamiešame. Jemne zamiešame so snehom. Cesto nalejeme do tortovej formy (24 cm) bez dna. Namiesto dna dáme na spodok alobal alebo papier na pečenie, dobre pritlačíme dookola. Nemastíme.

Upečieme na 100-120 stupňov. Upečená je vtedy, keď je na dotyk pevná.

Otočíme dole hlavou, dáme na mriežku a necháme vychladiť.

Šľahačku vyšľaháme v dvoma lyžicami práškového cukru, na konci vlejeme 100 ml vaječného likéru.

Tortu rozrežeme na dve polovice a naplníme cca troma štvrtinami šľahačky. Priklopíme druhým kruhom. Zboku a na vrchu potrieme šľahačkou. Boky obsypeme nastrúhanou čokoládou. Zvyšok šľahačky dáme do vrecka a urobíme dookola torty ružičky.

Želatínu dáme do studenej vody nabobtnať, zohrejeme do roztopenia a vlejeme zvyšok vaječného likéru.

Dobre zamiešame a vylejeme na vrch torty a necháme vychladiť.

Poznámka: Ak nechcete orechy, dajte len 6 lyžíc múky. Ak nechcete múku, dajte len 6 lyžíc orechov.

Ako na to