You are currently viewing Jahodový krémeš | Zuzana Machová

Jahodový krémeš | Zuzana Machová

Koľko to trvá

Príprava cca 30 minút, chladenie hodinu a viac

Čo potrebujeme na plech cca 20×30 cm

  • 1 lístkové cesto
  • 300 ml mlieka
  • 20 g Zlatého klasu alebo vanilkového pudingu
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g kryštálového cukru (ja dávam 80-100 g)
  • 2 žĺtka
  • 3 šľahačky (najlepšie 40%)
  • 8 plátkov želatíny
  • 400 g jahôd
  • práškový cukor na posypanie

Ako na to

Lístkové cesto rozrežeme na polovice, vyvaľkáme. Jednu polovicu upečieme na otočenom plechu a druhú normálne v plechu. Necháme vychladiť.

Do kastróla dáme mlieko, vanilkový cukor, kryštálový cukor, pudingový prášok a 2 žĺtka. Uvaríme puding.

Medzitým necháme v studenej vode napučať želatínu. Keď je napučaná, zlejeme vodu a na miernom plameni roztopíme. Vmiešame do horúceho pudingu a necháme vychladiť zakryté fóliou.

Šľahačky dotuha vyšľaháme, zmiešame opatrne s vychladeným pudingom.

Do plechu s upečeným lístkovým cestom nalejeme polovicu krému. Jahody umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kúsky. Posypeme nimi krém a na ne nalejeme zvyšný krém. Lístkové cesto, čo sme piekli na opačnom plechu, nakrájame na kocky veľké ako krémeš. Poukladáme na koláč. Necháme vychladiť a stuhnúť. Posypeme práškovým cukrom, dokrojíme, podávame.