Bez masla, ale výborné. Nielen na fašiangy.
Do deci vlažného mlieka zamiešajte lyžicu cukru a pridajte pol kocky čerstvého droždia.
O desať minút zamieste spolu s ďalšími dvoma deci vlažného mlieka, polovicou kelímka smotany na šľahanie (najlepšie 23%), lyžicou rumu, dvoma žĺtkami, lyžicou cukru a jedným vanilkovým cukrom.
Cesto musí byť hladké, bez hrčiek, polotuhé.
Misu prikryte a nechajte hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
Po hodine vylejte cesto na pomúčenú dosku, jemne rozvaľkajte na hrúbku jedného centimetra a naolejovaným pohárom vykrajujte šišky.
Vysmážajte v horúcom oleji alebo masti pri strednej intenzite ohňa najprv zakryté. Keď sa na jednej strane usmažia, čo je dosť rýchlo, poobracajte ich a dosmažte už odokryté.
Nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku, potrite marhuľovým džemom a poprášte cukrom. Nebojte sa, samotné šišky sladké nie sú.
Finta
Neprekysnite! Hodina, max. hodina a štvrť stačí.
Pri smažení musia šišky v oleji plávať.
Nákupný zoznam
500 g polohrubej múky, 3 deci mlieka, pol kocky čerstvého droždia, pol kelímka šľahačky, lyžica rumu, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, džem na potretie, práškový cukor na poprášenie.