Úplne najlepšia verzia mrežovníka z lineckého cesta.
Koľko to trvá
Príprava pol hodinu, pečenie 45 minút
Čo potrebujeme na jeden plech
450 g hladkej múky
180 g práškového cukru
350 g masla
2 vanilkové cukry
1 vajce
1 žĺtok
2 kg jabĺk
1 škoricový cukor
1 citrón
Ako na to
Na dosku dáme preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor. Pridáme studené nastrúhané maslo, spracujeme na sypkú drobenku medzi dlaňami. Spravte čo najmenšie hrudky. Pridáme vajce a žĺtok a rýchlo vytvarujeme hladké cesto. Bochník uložíme na pol hodiny do chladničky.
Ošúpeme jablká, nakrájame ich a dáme variť s citrónovou šťavou a jedným škoricovým a vanilkovým cukrom.
Uvaríme do polomäkka, necháme vychladiť.
Z cesta odrežeme 2/3, vyvaľkáme na pomúčenom papieri na pečenie a papier s cestom presunieme na plech. Na cesto rozprestrieme vychladenú jablkovú plnku a zo zvyšku cesta spravíme mriežky tak, že ho vyvaľkáme a nakrájame radielkom, alebo nožom na pásiky.
Pečieme na 180 stupňov asi 45 minút.
Finta
Cesto spravte presne podľa postupu. Len tak bude naozaj krehké a dobré.