Veľmi jednoduchá verzia ťahanej štrúdle.
Koľko to trvá
Asi 2 hodiny
Ako sa to robí
Cesto
Múku zmiešame s 1 vajcom, 250 ml vody, pol pyžičkou soli a 40 g oleja. Hnetacím strojom vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme na 4 časti, každú dáme na poolejovanú fóliu, zabalíme a dáme na hodinu do chladničky.
Pripravíme si plnky
Tvarohová: Na jednu štrúdľu potrebujeme pol kila hrudkovitého tvarohu, 70 g cukru, 1 lyžicu pudingového prášku, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, citrónovú šťavu, maslo. Ak chceme, aj hrozienka.
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky, z bielok vyšľaháme sneh. Všetko spolu zmiešame.
Jablková: Pol kila jabĺk ošúpeme a nakrájame na kúsky, zmiešame s vanilkovým, alebo škoricovým cukrom, trochou cukru, šťavou z citróna, hrsťou hrozienok, ktoré sme aspoň na hodinu namočili v rume.
Cesto vyberieme, položíme na pomúčenú plachtu, vyvaľkáme a poriadne roztiahneme rukami. Na jednu stranu dáme plnku asi na 10 cm pás, pokvapkáme maslom a pomocou plachty stočíme. Konce zalepíme. Ukladáme na vymastený plech, alebo na plech s papierom na pečenie. Potrieme maslom, alebo rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 – 200 stupňov asi pol hodinu.
Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Nákupný zoznam
Na cesto
500 g hladkej múky, 1 vajce, 40 g oleja, 250 ml studenej vody, múka na posypanie plachty
Na tvarohovú plnku pol kila hrudkovitého tvarohu, 70 g cukru, 1 lyžicu pudingového prášku, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 citrón, 50 g masla. Ak chceme, aj hrozienka.
Na jednu jablkovú štrúdľu: 500 g jabĺk, vanilkový, alebo škoricový cukor, 1 citrón, hrsť hrozienok, rum, 50 g masla.