You are currently viewing Šachovnicová torta | Zuzana Machová

Šachovnicová torta | Zuzana Machová

Koľko to trvá cca 2 hodiny aj s chladením

Čo potrebujeme (torta o priemere 20 cm)

Na piškótové cesto

10 vajec

8 lyžíc kryštálového cukru

8 lyžíc horúcej vody

9-10 lyžíc hladkej múky

2 lyžice kakaového prášku

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor

Na krém

2 šľahačky, najlepšie 40%

2-3 lyžice práškového cukru

lyžičku kakaového prášku

CCa 50 g roztopeného vychladeného masla

Na polevu

120 g horkej čokolády

cca 100 g masla

Ako na to

Vajcia rozdelíme. Z bielkov a vanilkového cukru ušľaháme tuhý sneh.

Bielky ušľkaháme s horúcou vodou (po lyžičkách) a kryštálovým cukrom na hustý krém.

Jemne do neho zamiešame múku a prášok do pečiva.

Masu rozdelíme do 2 mís na polovice. Do jednej zapracujeme kakaový prášok.

Do oboch mís rozdelíme sneh z bielkov na polovicu a zapracujeme na krásne hladké cesto.

Upečieme na dvoch plechoch vystlaných papierom na pečenie na 130 stupňov. Upečené cesto je hotové, keď je pevné na dotyk. Nesmie byť suché. Trvá to cca 20 minút.

Cestá necháme vychladiť.

Krém
Šľahačky vyšľaháme s práškovým cukrom a lyžičkou kakaa.

Z vychladených ciest vykrajujeme kruhy o rovnakej hrúbke, cca 2-3 cm. Tie najväčšie o priemere 20 cm sú dva bledé a dva tmavé.

Na tanier ukladáme postupne 4 vrstvy kruhov striedavej farby, aby vznikol dojem šachovnice. Každú vrstvu pokvapkáme roztopeným maslom.

Keď máme 4 vrstvy cesta na sebe, potrieme tortu hrubou vrstvou krému zhora aj z bokov.

Trochu krému necháme na ozdobu.

Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s maslom a necháme vychladiť, ale tak, aby ostala tekutá.

Polevou polejeme tortu, necháme schladiť a ozdobíme zvyšným krémom.

Zjeme v ten deň.