Koľko to trvá cca 2 hodiny aj s chladením
Čo potrebujeme (torta o priemere 20 cm)
Na piškótové cesto
10 vajec
8 lyžíc kryštálového cukru
8 lyžíc horúcej vody
9-10 lyžíc hladkej múky
2 lyžice kakaového prášku
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
Na krém
2 šľahačky, najlepšie 40%
2-3 lyžice práškového cukru
lyžičku kakaového prášku
CCa 50 g roztopeného vychladeného masla
Na polevu
120 g horkej čokolády
cca 100 g masla
Ako na to
Vajcia rozdelíme. Z bielkov a vanilkového cukru ušľaháme tuhý sneh.
Bielky ušľkaháme s horúcou vodou (po lyžičkách) a kryštálovým cukrom na hustý krém.
Jemne do neho zamiešame múku a prášok do pečiva.
Masu rozdelíme do 2 mís na polovice. Do jednej zapracujeme kakaový prášok.
Do oboch mís rozdelíme sneh z bielkov na polovicu a zapracujeme na krásne hladké cesto.
Upečieme na dvoch plechoch vystlaných papierom na pečenie na 130 stupňov. Upečené cesto je hotové, keď je pevné na dotyk. Nesmie byť suché. Trvá to cca 20 minút.
Cestá necháme vychladiť.
Krém
Šľahačky vyšľaháme s práškovým cukrom a lyžičkou kakaa.
Z vychladených ciest vykrajujeme kruhy o rovnakej hrúbke, cca 2-3 cm. Tie najväčšie o priemere 20 cm sú dva bledé a dva tmavé.
Na tanier ukladáme postupne 4 vrstvy kruhov striedavej farby, aby vznikol dojem šachovnice. Každú vrstvu pokvapkáme roztopeným maslom.
Keď máme 4 vrstvy cesta na sebe, potrieme tortu hrubou vrstvou krému zhora aj z bokov.
Trochu krému necháme na ozdobu.
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s maslom a necháme vychladiť, ale tak, aby ostala tekutá.
Polevou polejeme tortu, necháme schladiť a ozdobíme zvyšným krémom.
Zjeme v ten deň.