Vynikajúce slovenské jedlo našich babičiek. Zaslúži si návrat.
Kilogram zemiakov uvaríme v šupke. Najlepšie ráno, alebo deň vopred, lebo dlho chladnú.
Ošúpeme, pretlačíme na pretláčači, alebo postrúhame na jemnom strúhadle.
Zmiešame s hladkou múkou – asi 350 g, štipkou soli a 3 žĺtkami.
Vypracujeme vláčne cesto, ušúľame tenké šúľky a nakrájame ich na trojcentimetrové kúsky. Každý z nich ručne ušúľame.
Medzitým nám zovrela voda vo veľkom hrnci. Pridáme lyžičku soli a nahádžeme do nej šúľance.
Jemne premiešame, aby sa neprilepili. Keď vyplávu na vrch, sú hotové.
Vyberieme deravou naberačkou, polejeme v mise roztopeným maslom (poriadne) a zasypeme makom s cukrom.
Šúľance je u nás každý ináč: makové, aj orechové, posypané opraženou strúhankou, kakaom, škoricou, alebo naslano so syrom, či cibuľkou a šunkou. Moj muž sa nehanbí jesť ich len tak a prikusovať syr.
Na druhý deň možeme šúľance opražiť na masle.
Finta
Neupožívajte ílovité, alebo nové zemiaky.
Ílovité neprijímajú dobre múku a nové sú plné vody a spotrebujú múky až príliš veľa.
Nákupný zoznam
Zemiaky, hladká múka, vajcia, soľ, mak, práškový cukor, maslo