Zemiakový Gratin – vynikajúce klasické zemiakové jedlo so smotanou a syrom.
Koľko to trvá
Hodinu
Ako sa to robí
5 zemiakov nastrúhate na plátky ako uhorku. Poukladáte na vymastenú formu ako škridle.
Posolíte, okoreníte čiernym korením a muškátovým orechom. Prilejete kyslou smotanou, zmiešanou s mliekom. Nastrúhate syr.
Potom dáte ďalšiu vrstvu zemiakov, soľ, korenie, muškátový orech, smotanu s mliekom, syr.
Opakujte 3x.
Do jednej vrstvy dajte 1 strúčik cesnaku – prelisovaný, aby vám jedlo krásne voňalo.
20 – 30 minút v trúbe na 200 stupňov stačí a máte skvelé jedlo.
Nákupný zoznam
5 veľkých zemiakov, 1 veľká kyslá smotana, trocha mlieka, nahrubo nastrúhaný syr – tvrdý, ja používam čedar, ale dobrý je aj ementál, alebo gruyere, soľ, korenie, muškátový orech, maslo na vymazanie formy.