Koľko to trvá Aj s pečením cca 30-40 minút, chladenie hodinu a viac
Čo potrebujeme na 6-10 kúskov
Na spodok a vrch
1 lístkové cesto
Ríbezľový džem
2 lyžice práškového cukru
Na višňovú časť
1 pohár zaváraných višní (po odkvapkaní 350 g)
20 g Zlatého klasu (škrobu)
Na šľahačkovú časť
4 plátky želatíny
500 ml šľahačky (najlepšie 40%)
2 lyžice práškového cukru
200 ml vody z višní
Šťavu z višní (2 lyžice)
Ako na to
Použijeme formu na tortu o priemere 200 mm (malú).
Položíme ju na lístkové cesto, orežeme zvonku a ešte asi 1 cm naviac (pri pečené sa zrazí.)
Potom vyrežeme druhé koleso. Cesto nebude stačiť na úplne celý kruh. Prilepíme k nemu zvyšky – odrezky a vytvorte tak druhý kruh. Oba poprepichujme vidličkou a upečieme na papieri na pečenie na plechu do ružova. Necháme vychladiť.
Medzitým necháme odkvapkať višne. Trochu šťavy odložíme.
Z 200 ml šťavy a 20 g Zlatého klasu uvaríme puding, môžeme ho pocukrovať trochou cukru resp. vanilkovým cukrom. Do horúceho pridáme višne, jemne premiešame. Na ten nalepený kruh lístkového cesta natrieme tenkú vrstvu ríbezľového džemu a dáme okolo neho tortovú formu. Necháme vychladiť.
Želatínu necháme nabobtnať v troche studenej vody.
Šľahačku vyšľaháme s práškovým cukrom.
V kastróliku zohrejeme trochu višňovej šťavy, rozpustíme v nej želatínu a zamiešame ju so šľahačky. Vylejeme na višne do formy.
Pekné koleso z lístkového cesta potrieme zmesou práškového cukru a trošky šťavy z višní (alebo tiež len ríbezľovým džemom). Nakrájame na 6-8 kúskov a opatrne ich poukladáme na tortu.
Necháme vychladiť a podávame.