Koľko to trvá 40 minút plus 20 + cca 35 minút pečenie
Čo potrebujeme
Na cesto
- 300 g špaldovej alebo normálnej hladkej múky
- 50+20 g nelúpaných pomletých mandlí
- 100 g práškového cukru (stačí 75 g)
- 1 lyžičku škorice
- štipku soli
- 150 g zmäknutého masla
- 1 vajce (M)
Na plnku
- 1,5 kg jabĺk
- 100 g kryštalového cukru
- 30 g masla
- 1 lyžičku škorice
- 1 vanilkový cukor
- šťavu z jedného citróna
Ako na to
- Toto množstvo je vhodné na formu o priemere 28 cm
- Suroviny na cesto zmiešame, nakoniec pridáme vajce. Vypracujeme hladké cesto.
- Rozdelíme ho na 2/3 a 1/3.
- Formu vymastíme a vysypeme múkou, alebo len postriekame Trennfettom.
- 2/3 cesta vyvaľkáme a dáme do formy, aj na okraje. Popicháme vidličkou a upečieme na 180 stupňov do ružova.
- Jablká ošúpeme a nakrájame na kúsky. Zalejeme ich šťavou z citróna a dobre premiešame.
- Maslo necháme rozpustiť a zasypeme ich cukrom a vanilkovým cukrom. Necháme skaramelizovať. Keď je karamel tekutý a bledohnedý, vsypeme jablká a miešame. Necháme pomaly dusiť, kým sa karamel nerozpustí. Necháme trochu vychladiť.
- Jablkovú plnku vylejeme na upečený spodok koláča.
- Zvyšok cesta vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a položíme na vrch. Okraje pekne zapravíme. Popicháme vidličkou a upečieme.