Vraj najlepší jablkový koláč v Európe. Recept som našla v jednom rakúskom časopise. No tak dobre, vyskúšame.
250 g hladkej múky, 3 lyžice cukru, soľ, zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme 200 g nakrájaného masla, studenými rukami rýchlo spracujeme, pridáme 1 vajce, nastrúhanú citrónovú kôru, 2-3 lyžičky vody, vypracujeme na hladké cesto a odložíme na pol hodiny do chladničky.
Na panvici s odnímateľnou rúčkou roztopíme 50 g masla, 3-4 lyžice cukru, necháme skaramelizovať, pridáme na štvrťky nakrájané jablká, citrónovú šťavu, trochu calvadosu, necháme udusiť.
Necháme vychladiť, prikryjeme rozvaľkaným cestom a pečieme v rúre na 200 stupňov 30-40 minút.
Necháme vychladiť, preklopíme, podávame.
Finta
Ak nemáme panvicu vhodnú do rúry, dáme udusené jablká do pekáča, tam ich zakryjeme cestom a pečieme.
Nákupný zoznam
250 g hladkej múky, kryštálový cukor, soľ, vanilkový cukor, 1 maslo, 1 vajce, 1 citrón, tak pol až trištvrte kila kyslejších jabĺk, calvados.