Koľko to trvá
Cca hodinu
Čo potrebujeme
Na knedle
1 kg zemiakov uvarených v šupke a vychladených
40 g zemiakového škrobu
trochu hladkej múky
soľ
400 g mletého mäsa
1 starý rohlík
2 cibule
3 vajcia
Cca pol šálky strúhanky
soľ, korenie
Na kapustu
100 g slaniny (pancetty alebo oravskej, prerastenej)
bobkový list
100 ml bieleho vína
trochu vývaru
soľ, korenie,
lyžicu medu
pár guličiek jalovca a nového korenia
Ako na to
Guľky:
1 cibuľu nakrájame nadrobno. Opražíme ju na troške oleja. Do misy dáme mäso, vytlačený rohlík nakrájaný na malé kúsky, ktorý sme predtým namočili do vody, 1-2 vajcia, strúhanku, soľ, korenie, cibuľku. Spracujeme.
Zemiaky ošúpeme, pretlačíme alebo nastrúhame. Zmiešame so škrobom, 1 vajíčkom, soľou, múkou pod%la potreby.
Do zemiakového cesta vkladáme mäsovú masu, vytvoríme gule a varíme na slabom plameni cca 15 minút.
Kapusta:
Slaninu nakrájame na kúsky, vypražíme, pridáme cibuľu, nakrájanú na kocky, opražíme. Vložíme odkvapkanú kapustu, zalejeme vínom, necháme trochu vypariť, prilejeme trochu vývaru, soľ, korenie, bobkový list, guličky nového korenia a jalovca. Môžeme pridať lyžicu medu.
Necháme dusiť cca 20 inút.