Koľko to trvá
Max pol hodinu
Čo potrebujeme
650 g sypkých zemiakov
1 veľkú cibuľu alebo šalotku
2 strúčiky cesnaku
1 poriadny pór
200 g hnedých šampiónov
2 hrste sušených hríbov
Cca 1 liter zeleninového vývaru
olej, maslo, soľ, korenie, muškátový orech, bobkový list
pažítku a kyslú smotanu (nemusí byť) na ozdobu
Ako na to
V hrnci na 4 lyžiciach oleja a lyžici masla opražíme nakrájanú cibuľu, či šalotku.
Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a nakráný pór – bielu časť, opražíme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky, opražíme.
Zalejeme horúcim vývarom, posolíme, pokoreníme, vhodíme bobkový list a pod pokrievkou necháme uvariť do mäkka. Na panvici upražíme na oleji šampióny a vopred namočené hríby. Posolíme, pokoreníme.
Keď sú zemiaky hotové, zmixujeme ich tyčovým mixérom. Pridáme hríby, prevaríme, dochutíme, nastrúhame trochu muškátového orecha. Hustotu polievky zregulujeme vývarom.
Na tanieri podávame s nakrájanou pažítkou, či petržlenovou vňaťou a kto chce, aj kyslou smotanou.
Tip
Namiesto vývaru môžeme použiť aj vodu – v krajnom prípade.