Drobné, rozkošné koláčiky bez masla potešia deti aj veľkých.
Koľko to trvá
Tak 2 a pol hodiny
Ako sa to robí
600 g hladkej, alebo polohrubej múky zamiešame s polovicou kocky droždia, pol litrom vlažného mlieka, štvrť litrom rastlinného oleja, trochou soli, dvoma vanilkovými cukrami . Vymiesime pevné cesto a necháme ho 45 minút pri izbovej teplote nakysnúť. Premiesime, necháme ešte 15 – 20 minút a dáme na dosku. Jemne vyvaľkáme na centimetrový plát a vykrojíme koláčiky. Veľkosť určite sami.
Do každého kolieska dáme lyžičku tvarohovej plnky – s cukrom a citrónom – a na to položíme polovicu slivky (ak chcete mini koláčiky, tak štvrťku slivky). Slivky predtým obalíme v škoricovom cukre.
Po vybratí z trúby ich posypte práškovým cukrom.
Pečieme asi 20-30 minút pri 170 stupňoch. Ak sú koláčiky väčšie, potrieme okraje roztopeným maslom s 2 lyžicami rumu.
Finta
Správne by malo cesto kysnúť aj 2 dni, na noc sa má uložiť do chladničky. Ale to až inokedy…
Nákupný zoznam
600 g múky – polohrubej, alebo hladkej (plus na posypanie dosky), pol balíčka čerstvého droždia, cca pol litra mlieka, 2,5 deci oleja, 2 vanilkové cukry, pol lyžičky soli, pevné, zrelé slivky (cca 30 kusov podľa veľkosti koláčikov) , 2 kocky tvarohu, citrónová šťava z jedného citróna, kryštálový cukor podľa chuti, maslo a 2 lyžice oleja (nemusí byť), práškový cukor na posypanie.