Koľko to trvá
Pečenie zemiakov asi hodinu, chladenie 15 minút, príprava 20 minút
Čo potrebujeme na 4 porcie
4 veľmi veľké zemiaky, najlepšie nové
4 lyžice majonézy (ak robíte doma, z 2 žĺtkov)
1 veľkú lyžicu jogurtu
soľ, korenie
2 lyžičky medovej horčice
nasekaný kôpor
šťavu z polovice citróna
menší pór (bielu časť)
Údený losos (1 balenie), cca 100 g
1 čerstvú uhorku
3 lyžice jogurtu
Ako na to
Zemiaky upečieme do mäkka v trúbe na 180 – 200 stupňov. Trvá to asi hodinu. Necháme trochu vychladnúť, odrežeme pozdĺžne vrch, vydlabeme. Vydlabanú časť popučíme vidličkou, posolíme, pokoreníme a pridáme majonézu zmiešanú s jogurtom, soľou, korením, šťavou z polovice citróna, nasekaným kôprom, najemno nakrájaným pórom a medovou horčicou. Dobre premiešame a plníme do vydlabaných zemiakov. Na vrch položíme kúsky údeného lososa. V miske zamiešame jogurt, soľ a nastrúhanú a vykvapkanú uhorku. Na každý zemiak dáme lyžicu tejto zmesi, plátok lososa a vetvičku kôpru.
TIP
Tá zmes s uhorkou nemusí byť, zemiaky sú dobré, aj keď dáte len zmes s majonézou, lososa a kôpor.