Koľko to trvá
Necelú hodinu
Čo potrebujeme
Na cesto
500 g hladkej múky
2 vajíčka
1 lyžičku soli
cca 200 ml studenej vody
Na plnku
500 g mletého bravčového, teľacieho alebo hydinového mäsa
1 veľkú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
lyžičku – dve soli
mleté čierne korenie
studenú vodu
Ako na to
Múku vymiesime s vajíčkami, soľou a vodou na hladké pružné cesto. Necháme odpočinúť.
Cibuľu a cesnak nastrúhame a zmiešame s mäsom spolu so soľou a korením. Ak je cesto suché, pridáme trochu vody.
Cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 2 mm a vykrajujeme kolieska asi 5 cm priemeru.
Na každé položíme poriadny kúsok plnky. Plnku dobre uzatvoríme a pelmen obtočíme okolo palca. Vytvorí sa prstienok. Okraje zlepíme. Pelmene varíme v osolenej vode 6 minút. Vyberieme dierkovanou varechou.
Podávame poliate maslom a okorenené čiernym korením najlepšie s kyslou smotanou a nadrobno nakrájanou cibuľkou.