Koľko to trvá
Príprava cca 10 minút, pečenie cca 60 minút
Čo potrebujeme na 4 porcie
8-12 zemiakov, najlepšie nových
1-2 strúčiky cesnaku
100 g tvrdého syra (napríklad Gruyére)
200 g šľahačky alebo smotany
200 ml mlieka
soľ, korenie
nastrúhaný muškátový orech (cca pol lyžičky)
70 g masla
pažítku alebo petržlenovú vňať na ozdobu
Ako na to
Zemiaky umyjeme, ošúpeme. Nové stačí len vydrhnúť.
Každý rebrovito nakrojíme, čím tenšie plátky, tým lepšie. Nedokrojíme, necháme cca 1 cm na spodku.
Poukladáme na pekáč.äSmotanu umiešame s mliekom, soľou, korením, muškátovým orechom a polovicou nastrúhaného syra. Zalejeme zemiaky, Posypeme zvyšným syrom a vločkami masla a pečieme na 180 stupňov asi hodinu. Nakoniec posypeme zeleným.
Necháme vychladiť.