Koľko to trvá
Asi dve hodiny aj s kysnutím a pečením
Čo potrebujeme na 24 rohlíčkov
100 ml vody
100 – 150 ml vlažného mlieka
100 ml oleja
1 lyžicu kryštálového cukru
1 lyžičku soli
20 g čerstvého droždia
100 g bieleho jogurtu
1/2 sáčku prášku do pečiva
350 g hladkej múky
Na plnku
250 g bryndze
1 Lučinu
veľkú hrsť nadrobno nakrájanej pažítky alebo jarnej cibuľky
1 vajce a sezamové alebo makové semienka na potretie a posýpku
Ako na to
Do misy vsypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Vyhĺbime jamku, do nej nasypeme cukor a zalejeme mliekom. Zasypeme rozdrobeným droždím a necháme 15 minút nažiť. Pridáme vodu, jogurt a olej a vypracujeme hladké cesto. Necháme hodinu vykysnúť.
Cesto na doske premiesime a rozdelíme ho na dve polovice. Každú rozvaľkáme na tenké koleso a rozrežeme na 12 rovnakých trojuholníkov. Na široký okraj každého trojuholníka položíme lyžicu plnky, ktorú spravíme zmiešaním bryndze, Lučiny a pažítky. Zrolujeme smerom od širokého okraja po koniec.
Rožky dáme na plech a necháme ešte 15 minút pokysnúť. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypme zrniečkami sezamu, maku alebo inou posýpkou.
Pečieme cca 25 minút pri 180° C.