Koľko to trvá: 30 minúť
Čo potrebujeme
500 g hladkej múky
350 g múčnych zemiakov
150 ml vlažného mlieka
150 ml vlažnej vody
20 g (polovicu kocky) čerstvého droždia, alebo 1 sáčok sušeného
1 lyžičku soli
2 lyžičky cukru
1/2 lyžičky cukru
olej na smaženie
2-strúčiky cesnaku, trochu vody a soli na potretie
nastrúhaný syr, cibuľku, slaninu, salámu, smotanu, kečup …- ako má kto rád
Ako na to:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Zlejeme a necháme trochu vychladiť. Popučíme ich pučidlom, pridáme ostatné suroviny a vymiesime na hladké cesto. Zakryté necháme hodinu nakysnúť. Nakrájame na cca 10 kúskov, vyvaľkáme alebo vyťaháme kolesá a smažíme ich v dostatočnom množstve oleja z oboch strán. Necháme odkvapkať na papierových obrúskoch, potrieme vodou zmiešanou so soľou a rozdrveným cesnakom a podávame ešte teplé s čím len chceme.