Koľko to trvá
Pol hodinu
Čo potrebujeme
500 g chudého mäsa: teľacieho, panenku, morčacie, kuracie…
200 g čerstvých hríbov
2 šalotky alebo 1 väčšiu cibuľu
150 ml suchého bieleho vína alebo vývaru
150 ml smotany
nastrúhanú kôru z citróna
olej, lyžicu masla, soľ, korenie, tymián, červenú papriku
petržlenovú vňať na ozdobu
Na Rosti
Zemiaky varené v šupe, vychladené
soľ
korenie
muškátový orech
Ako na to
Mäso nakrájame na tenké pásiky, posolíme, okoreníme a opražíme na oleji na rozhorúčenej panvici. Mäso musí mať miesto, preto to robte na viackrát – podľa veľkosti panvice.
Opražené mäso dáme na tanier.
Na tej istej panvici opražíme šalotky (cibuľu), nakrájané na kúsky, pridáme hríby, nakrájané na kúsky, maslo, osolíme, okoreníme, poprášime červenou paprikou. Zalejeme vínom, necháme vydusiť. Ak nechceme víno, zalejeme vývarom.
Zalejeme smotanou a posypeme nastrúhanou kôrou z citróna, povaríme pár minút. Pridáme mäso, necháme prehriať max 2 minúty. Podávame s ryžou, cestovinou, zemiakovou kašou, no najlepšie s Rosti.
Rosti
Zemiaky ošúpeme, nastrúhame, zmiešame so soľou, korením a muškátovým orechom. Vytvoríme placky a opražíme na oleji na panvici.